terug

 

       
 

Korte biografie:

Eva Meijer is filosoof, kunstenaar, schrijver, en singer-songwriter. Hen schrijft romans, essays, poŽzie en academische filosofie, en hun werk is vertaald in meer dan twintig talen. Terugkerende themaís zijn taal inclusief stilte, gekte, dieren en politiek. Meijer werkt ook als postdoctoraal onderzoeker aan de Universiteit van Amsterdam (met een Veni-beurs van de NWO). Hen schrijft columns en essays voor NRC en is lid van het Meersoortig Collectief.

Langere biografie: 

Eva Meijer is beeldend kunstenaar, filosoof, schrijver en singer-songwriter.  

Boeken
Meijer schreef zestien boeken, hun werk is vertaald in meer dan twintig talen. Hun debuutroman Het schuwste dier verscheen in 2011 en werd genomineerd voor verschillende prijzen. Meijers tweede roman Dagpauwoog verscheen in 2013 en werd goed ontvangen in de pers. In 2016 verscheen Dierentalen, een populair wetenschappelijk boek over talen van niet-menselijke dieren, en de vraag wat taal eigenlijk is. In september van dat jaar verscheen  Het vogelhuis. Deze roman werd aangeraden door het boekenpanel van De Wereld Draait Door, won de Lezersprijs van de BNG Bank Literatuurprijs en werd genomineerd voor de Libris Literatuurprijs de ECI Literatuurprijs, de Vondel vertaalprijs en de International Dublin Literary Award. Dierentalen en Het vogelhuis  zijn in meer dan twintig talen vertaald. In 2017 verscheen De soldaat was een dolfijn, een essay over politieke dieren, dat in 2018 de Hypatiaprijs won. In 2018 won Meijer de Halewijnprijs voor hun oeuvre. In 2019 verscheen De grenzen van mijn taal, een filosofische verhandeling over depressie, die werd vertaald in het Engels, Duits, Noors, Pools, Spaans en Turks en genomineerd voor de Bookspot Literatuurprijs en de Socratesbeker (shortlist). Ook verscheen Voorwaarts, een nieuwe roman (een Duitse vertaling is in de maak). In november 2019 verscheen When animals speak: Towards an interspecies democracy, een academisch boek, bij de New York University Press. Het won de ASCA Book Award in 2020. In 2020 kwam de roman De nieuwe rivier, een magisch-realistisch moordmysterie, uit bij Das Mag (komende vertalingen: Duits, Italiaans, shortlist Confituur Boekhandelsprijs en BNG Bank Literatuurprijs). In 2021 schreef Meijer het essay voor de Maand van de Filosofie: Vuurduin. Aantekeningen bij een wereld die verdwijnt. Ook verscheen Haar vertrouwde gedaante, een novelle. In 2022 verschenen  Zee Nu, een roman waarin de zee komt, Verwar het niet met afwezigheid, een essay over politiek en stilte en Misschien is een ander woord voor hoop. Een pleidooi voor meerstemmigheid in het politieke en publieke debat, een pamflet over de stand van zaken in het Nederlandse politieke en publieke debat. In 2023 debuteerde ze als dichter met Het witste woord. Ook verscheen de roman Dagen van glas.

Filosofie
In Meijers filosofische werk staat taal (inclusief stilte) en sociale rechtvaardigheid centraal. In september 2017 promoveerde hen cum laude in de filosofie op een proefschrift getiteld 'Political Animal Voices' aan de Universiteit van Amsterdam, dat in 2018 de Praemium Erasmianum Dissertatieprijs won. Hen deed van 2018-2023 postdoctoraal onderzoek naar actorschap van dieren aan de Universiteit van Wageningen. Van 2021-2025 doet Meijer als postdoc onderzoek aan de Universiteit van Amsterdam met een Veni Beurs van het NWO. Het project heet The politics of (not) eating animals. Hen schreef filosofische columns voor Trouw (2019-2021) en is sinds 2014 co-voorzitter van de landelijke OZSW werkgroep dierfilosofie. Op de website van de Universiteit van Amsterdam staat een pagina met academische publicaties. Sinds 2022 is Meijer columnist voor de NRC. 

Muziek
Meijer bracht vier albums en een aantal EP's uit en trad op in Nederland, BelgiŽ, Duitsland, Engeland en Amerika. Muziek en meer informatie over de muziek vindt u hier

Beeldende kunst
Meijer maakt performances, muziektheatervoorstellingen en installaties, zoals bijvoorbeeld Het leven leert vanzelf in het Scheltema Complex in Leiden en Verlangst in de Boterhal (met Miriam Reeders), maar ook tekeningen, foto's en video's (zie deze website). Ook houdt hen dagelijks een weblog bij. Meijer is lid van het Meersoortig Collectief. Op instagram vind je bomenfoto's.

 

 

 

foto: Robin Haig